KRAJ APRILA I KRAJ NARODNE KUHINJE ZA 300 PORODICA

U narodnoj kuhinji Crvenog krsta opštine Bačka Topola prosečno, mesečno se pripremi oko 11.000 kuvanih obroka i sve podeli.. još desetak dana i sledi prekid do novembra .

U Narodnoj kuhinji Crvenog krsta u Bačkoj Topoli priprema se obrok za nešto više od 500 korisnika za oko 300 porodica. Kuhinja radi do kraja aaprila ali zabrinjava podatak Centra za socijalni rad koji ilustruje je da je usluge ove ustanove u 2023. godini koristilo 8149 lica, od čega je najveći broj zbog socijalne ugroženosti.

Po topli obrok u Narodnu kuhinju dolaze najsiromašniji meštani, korisnici socijalne pomoći, nezaposleni, penzioneri sa malim primanjima. Donose posude i torbe za hleb.

Značajna usluga socijalne zaštite za građane sa nepovoljnom socio-ekonomskom situacijom je Narodna kuhinja. Mnoge porodice zavise od pomoći odnosno obroka koji se tu pripremaju. Bačka Topola ove godine izdvaja značajna sredstva da bi, na ovaj način pomogla najugroženijima. Narodna kuhinja je u Bačkoj Topoli počela sa radom 1. Novembra,lae- koja, prema ugovoru sa lokalnom samoupravom, tokom pet dana u nedelji svakodnevno može da priprema obroke za oko 600 korisnika iz kategorije socijalno najugroženijih, kojih je najviše iz Stare Moravice.

– Predviđeno je da uslugu narodne kuhinje mogu koristiti bolesni i nesposobni za rad, kao i socijalno ugroženi i beskućnici, kojima je ovaj vid zaštite neophodan i trjaće do kaja U narodnoj kuhinji Crvenog krsta opštine Bačka Topola prosečno, mesečno se pripremi oko 11.000 kuvanih obroka i sve podeli.. Potom sledi prekid do novembra . – kaže Bude Marić

Crveni krst u 77 sredina vodi program narodnih kuhinja, jedna od njih je bačkotopolska opština. Marić kaže da kada se otvori narodna kuhinja , tu se napravi procena socijalne ugroženosti, koji je broj korisnika i koliko je potrebno sredstava, namirnica, da se narodna kuhinja održi.

Moramo da sagledamo sve potrebe, jer kada jednom započne ne može da prestane, već kontinuirano da traje. Mnogo je veća šteta ako započnete program pa se prekine posle nekoliko meseci ili godinu dana nego da nije uopšte počeo. Ovde je napravljena dobra procena, u svim uslovima” napomenuo je Marić

You May Also Like

More From Author