ZOBNATIČKI GALOP KREĆE U MAJU

Ergela Zobnatica je najstarija i jedna od četiri najveće ergele u Srbiji, koja imastotinak konja a reč je uglavnom o engleskim punokrvnim konjima namenjenim za takmičenje, od čega su desetak grla vrhunski galoperi. U nedelju 12. maja održaće se konjičke trke na Zobnatici, da podsete na sjaj nekadašnjih galopera.

Zobnatica je osnovana 1779. godine i nekada je bila najprestižnija i najtrofejnija ergela bivše države Jugoslavije, a danas je vratila stari sjaj i slavu konjičkog sporta.Ergelu je osnovao daleke 1779. godine Bela Vojnić, želeći da stvori konjarsku oazu na Balkanu. Tokom ovih skoro 250 godina duge tradicije kroz ergelu su progalopirali mnogi konji, koji su ostavili duh pobede. Poljoprivredno preduzeće AD “Zobnatica”, koje je od 2014. godine u vlasništvu kompanije “Elit agro” (Elite Agro LLC) iz Abu Dabija deo je Poljoprivredno-turističkog kompleksa Zobnatica.

“Zobnatičke konjičke igre” bile su najpopularnije u bivšoj Jugoslaviji. Znalci tvrde da sve ergele zajedno nisu osvojile toliko trka, derbija i pehara koliko “Zobnatica”. Sada nije baš tako ali seme trkačkog zanosa ostalo je do današnjih dana. Za građane Bačke Topole je značajno što suostali, posle nekoliko pauza, domaćini manifestacija koje imaju značajnu ulogu ne samo u razvoju konjičkog sporta već i turizma i cele zajednice.

U Zobnatici pokraj Bačke Topole u nedelju 12. maja 2024. godine sa početkom u 14:00 časova održače se Zobnatičke konjičke trke. Na repertoaru je pet galopske trka. Ulaz za decu do 15 godina je besplatan, a cena ulaznice za odrasle je 200dinara.

Za ljubitelje konjičkih trka evo malo istorije – Između dva svetska rata, galopskom scenom u prestonici dominirala su grla vlasnika braće Dunđerski, Vlade Ilića, Julija Lelbaha, dr Leona Koena, dr Rinalda Čulića… Od završetka Drugog svetskog rata do danas, najuspešnije su bile ergele „Zobnatica”, „Karađorđevo” i „Ljubičevo”. Najviše puta pobeđivala su grla „Zobnatice”, dok je „Karađorđevo” zabeležilo 15 trijumfa. Među trenerima bez premca je Jozef Kolar. Bogatu karijeru krunisao je sa 15 pobeda u derbiju, dok je među džokejima rekorder legendarni Milorad Ličanin, sa sedam osvojenih srebrnih potkovica.

Najpoznatije grlo Zobnatice je legendarni Jadran II, čija statua stoji na ulazu u AD “Zobnaticu”. Rođen je 1943. godine, a svoje najveće trke trčao je posle Drugog svetskog rata, sve do 1970. godine. Zapamćen je kao osvajač triple krune. Kazanova je još jedan čuveni konj. Rođen je 1963. godine, a na domaćim i stranim hipodrimima pobeđivao je sedamdesetih godina 20. veka. To je najtrofejnije grlo Zobnatice. Od 33 trke u 30 je bio pobednik. Iza sebe je ostavio više od 170 potomaka, a njegov spomenik se nalazi u samoj ergeli.

You May Also Like

More From Author