PRUGA BEOGRAD-BUDIMPEŠTA/ NAJVEĆI PROJEKAT JUGOISTOČNE EVROPE- REKONSTRUKCIJA STANICE U BAČKOJ TOPOLI

Projekat izgradnja pruge Beograd-Budimpešta je u vrednosti oko četiri milijarde evra, od čega će oko dve milijarde koštati radovi u Srbiji, a deo je kineske inicijative „Pojas i put“ koja je postala globalna.

IZGRADNJA deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice i graničnog prelaza Kelebija prema Mađarskoj zvanično je otpočela pre nekoliko dana, NAKON SUSRETA MADJARSKOG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA, PETERA SIJATRA I PREDSEDNIKA SRBIJE, ALEKSANDRA VUČIĆA U NOVOM SADU. Na trasi će se rekonstruisati devet železničkih stanica – Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, BAČKA TOPOLA, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i železnički čvorovi Novi Sad, Vrbas i Subotica. Pruga Novi Sad – Subotica biće duga 108,2 kilometra.

Koalicioni partneri, Srpska napredna stranka i Savez vojvodjanskih Madjara, koji vode opštinu Bačka Topola saglasni su da je izgradnja ove pruge simbol prijateljstva i dobrih odnosa dve države i naših naroda.

„Ova železnička pruga upravo će to imati za rezultat, da na ovom modernom putu svile omogući da Srbija i Mađarska budu deo tog transporta robe, a sa tim i mi koji ovde živimo u blizini granice. To znači da bismo bili deo toka jednog važnog saobraćajnog koridora, što je važno ne samo sa aspekta prometa robe, već i putnika. Na taj način prestali bismo da budemo periferija, pogranični region sa svim nedostacima, već bi bila stvorena jedna drugačija pozicija“ rekao je Ištvan Pastor za Subotički mađarski radio.

„ Odnosi između naše dve države su najbolji mogući ikada i takvi treba da ostanu, a brza pruga jedan je od naših najvažnijih zajedničkih projekata. Ne samo da je u pitanju najveći projekat u jugoistočnoj Evropi koji je i deo železničkog Koridora 10, već je i deo globalne inicijative „Pojas i put“, na šta smo posebno ponosni. Na liniji kroz našu opštinu nalaze se mnogi infrastrukturni objekti, koje je potrebno izmestiti, a uz to izgraditi novu i prilagoditi postojeću mrežu instalacija . U Bačkoj Topoli će se graditi i nova železnička stanica. Obaveza opštine je da u svim tim poslovima pruži logističku podršku.. “, rekao je predsednik Skupštine opštine Bačka Topola, Saša Srdić.

Objasnio je da će ovom prugom Bačka Topola dobiti direktnu vezu sa celom Evropom te da će se povećati potencijal ovdašnjih privrednika da lakše i brže komuniciraju sa svetom.

“Značaj Industriske zone će porasti posle prolaska medjunarodne pruge njenim obodom. Time naša pozicija postaje primaljivija za potencijalne poslovne partnere jer se vreme putovanja roba skraćuje bitno. Namenjena je farmaceutskoj industriji, čistoj prehrambenoj, malim i srednjim preduzećima, logističkim centrima sa strateškim položajem uz prugu Beograd Budimpešta.Ovo će biti jedna savremena Zona koja će pružiti veliku mogućnost za razvoj opštine. Pruga postaje preduslov za dolazak novih investitora, otvaranje novih radnih mesta i dalji razvoj opštine” – veli direktor Radomir Kuzmanović 

You May Also Like

More From Author