VESIĆ U BAČKOJ TOPOLI – NAJBRŽE IZGRADJENA PRUGA NA SVETU

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas, u Bačkoj Topoli, da će do 2025. godine brza pruga Beograd – Budimpešta biti gotova i da će se do glavnog grada Mađarske putovati tri sata  i da je dogovreno da se vozovi ne zaustavljaju na granici,  i dodao da će ovo biti najbrže izgrađena pruga na svetu , da carina i granični prelazi treba da budu u Beogradu i Budimpešti, da nema stajanja na granici jer suština brze pruge je upravo to, dodavši da je izgradnja pruge Beograd – Budimpešta ujedno je i najveći i najvredniji projekat u Jugoistočnoj Evropi ukupne vrednosti oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na teritoriji Srbije.

Brza pruga između Beograda i Subotice, odnosno Novog Sada i Subotice, biće završena do kraja sledeće godine, što je, kako ministar Goran Vesić – napominje, oko šest meseci pre roka zahvaljujući Kinezima koji su izvođači radova. Preostala deonica odnosi se na novih 108 kilometara brze pruge, koji će biti dodati na već postojećih 76 kilometara. Izgradnja pruge Beograd – Budimpešta ujedno je i najveći i najvredniji projekat u Jugoistočnoj Evropi ukupne vrednosti oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na teritoriji Srbije. rekao je Vesić.

“Imaćemo 184 kilometra brze pruge do kraja sledeće godine i ne postoji nijedan razlog ni okolnost koji to mogu da spreče. Svi radovi teku onako kako treba, a dobro napreduju i radovi u Subotici gde se radi više nadvožnjaka i podvožnjaka, te je bilo važno da se radovi dobro isplaniraju i rade sinhronizovano na vreme”, izjavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, kada se završi deo brze pruge od Novog Sada do Subotice, uslediće testiranje od dva do tri meseca, pa će, kako očekuje Vesić, u martu ili aprili 2025. godine krenuti voz između Beograda i Subotice,  i dodao da će ovo biti najbrže izgrađena pruga na svetu.

“Putovaće se tačno sat i deset minuta i to će potpuno promeniti kvalitet života svih naseljenih mesta koja se nalaze oko brze pruge, predviđa ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“U železnice se do 2015. gotovo ništa nije ulagalo. Danas, država ulaže milijarde u izgradnju i obnovu železnice. Naredne godine biće godine železnice i zato je posebno važno da imamo stručnjake čije će znanje i veštine odgovarati potrebama novog doba. U Kini će moći da steknu iskustvo upravljanja sofisticiranim tehnologijama, koje će sutra preneti i na svoje kolege u Srbiji. Time ćemo, sa postojećih 75 km koje imamo od Beograda do Novog Sada, imati 183 km. Kupujemo i pet kompozicija koji će se koristiti na pruzi Beograd-Budimpešta, a njen deo na mađarskoj strani biće gotov u drugoj polovini 2025. godine”, rekao je Vesić.

Naveo je da će se, kada ove pruge budu gotove, od Beograda do Subotice stizati za sat i 10 minuta vožnje. a od Beograda do Budimpešte za oko tri sata.

„Raduje me da ovi radovi idu brže od predviđenih rokova. Želimo da železnica, ne samo da postoji nego da radi i živi. Računamo da sve ovo može biti završeno uz pomoć kineskih i srpskih građevinaca do kraja 2024. godine. Veoma nam je to važno i zbog razvoja turizma i zbog podizanja svih mesta koja se na mapi pruge nalaze. Posebno je to nama značajno kada je u pitanju Bačka Topola. Srbija danas, uprkos svemu i teškim okolnostima u svetu nastavlja sa gradnjom pruga i nama je čast da se nalazimo na jednoj od najznačajnih evropskih ruta “- rekao je predsednik SO Saša Srdić

You May Also Like

More From Author