BRZA PRUGA IZGRADJENA U NAJKRAĆEM ROKU U CELOM SVETU

CEREMONIJA spajanja poslednjeg dela koloseka Novi Sad – Subotica na deonici pruge Beograd–Budimpešta održana je u Bačkoj Topoli u prisustvu srpskih i kineskih zvaničnika.Od Beograda do Subotice stizaće se za 80 minuta.Događaju su prisustvovali ministri Miloš Vučević i Goran Vesić, ambasador Kine u Srbiji Li Ming i zamenik generalnog direktora kompanije „Čajna stejt Reilvej Grup“ Vang Tong Džun,

CEREMONIJA spajanja poslednjeg dela koloseka Novi Sad – Subotica na deonici pruge Beograd–Budimpešta održana je u Bačkoj Topoli u prisustvu srpskih i kineskih zvaničnika.

– Ovo je nešto što u praksi pokazuje šta znači dogovor rukovodstva dveju država. Ja sam ponosan na Srbiju u kojoj danas živimo, u kojoj se podrazumeva da će se ovaj projekat završiti, da građani znaju da će biti završena ova pruga. Ovo je brza pruga koja je u celom svetu izgrađena za najkraće vreme. To je veliki uspeh. Ponosan sam na Srbiju gde će se za nekih 7-8 meseci od Beograda do Subotice putovati za 80 minuta. To je delovalo nemoguće. Ovo je velika pobeda našeg naroda, uz svesrdnu podršku kineskih prijatelja. Za takvu Srbiju živimo, u takvu Srbiju verujemo, ovo je srpski skok u budućnost, sa onim što nas je uvek krasilo, modernizacija Srbije, bez odricanja od tradicije i istorije. Obećali ste predsedniku Vučiću da ćete ranije završiti i čuli smo da će godinu dana ranije biti završen projekat. Približavamo se našim mađarskim prijateljima, koji brane hrabro srpske interese i međunarodni poredak. Neka večno živi čelično prijateljstvo Kine i Srbije. Građanima Bačke Topole i celog okruga čestitam, ovo je potpuno druga dimenzija ambijenta gde živite – rekao je Vučević.

Prisutnima se obratio i ministar Goran Vesić. 

– Jednog dana kad se bude pisala istorija, izgradnja brze pruge bice posebno istaknuta, njome smo postigli najveci napredak. Brze pruge nismo imali nikada. Izgradnja brze pruge znaci da ce nasa zemlja biti bolje saobracajno povezana. Kada bude zavrsena brza pruga do budimpeste i kad do kraja godine pocnemo da gradimo brzu prugu prema Nisu, pocecemo prema Skoplju… – rekao je on. 

Ministar Vučević, je pojasnio

– Kad pitamo sta imamo od celicnog prijateljstva Srbije i Kine, ovo je jedan od najboljih odgovora. Ponosan sam na Srbiju i na nase i kineske i madjarske partnere sto su izgradili u nakracem roku ovu brzu prugu. Ponosan sam na Srbiju gde ce se za 7, 8 meseci putovati od beograda do subotice za 80 minuta. Ovo je skok u buducnost – rekao je on. 

Podsetimo, brza pruga Beograd – Budimpešta počinje od Budimpešte, glavnog grada na severu Mađarske, južno sve do Beograda, glavnog grada Srbije. Ukupna dužina trase je 341, 7 kilometara, od toga 183,1 kilometar je dužina pruge u Srbiji, a najveća brzina voza je 200 kilometara na čas.

Dužina pruge u Mađarskoj je 158,6 kilometara i najveća brzina voza je 160 kilometara na čas, predstavlja ključni projekat inicijative “Pojas i put” Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.Radovi na deonici Novi Sad – Subotica na teritoriji Republike Srbije su počeli u julu 2022. godine, a radovi na polaganju koloseka, podizanju mostova i izgradnji konstrukcija su nesmetano napredovali zahvaljujući zajedničkim naporima Kine i Srbije.

Kineski konzorcijum koji izvodi ovaj kapitalni projekat već testira prugu na brzine od 200 kilometara na čas na deonici od Novog Sada do Vrbasa, a očekuje se da će polovinom septembra početi probne vožnje od Novog Sada do Subotice.

Redovne vožnje brzim vozom od Beograda do Subotice koje treba da traju 75 minuta, očekuju se u decembru ove godine.

You May Also Like

More From Author