SOKO STIŽE U BAČKU TOPOLU- OD BEOGRADA DO BAČKE TOPOLE 64 MINUTA

Maketa kineskog “Sokola” bila je nedavno prikazana u Bačkoj Topoli prilikom spajanja pruge  a sada je voz brendiran kao “Soko” stigao u Srbiju i več je testiran, prvo od Novog Sada do Vrbasa a potom će i do Bačke Topole i Subotice. To je prvi put da je kineski električni brzi voz sa brzinama od 200 kilometara na sat izvezen u Evropu. Od Beograda do Bačke Topole za 64 minuta.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je  da je nemačka kompanija Dojče ban (DBST) koja testira brzu prugu od Novog Sada do Subotice, a koju Srbija gradi sa svojim kineskim partnerima, već testirala u deonicu te brze pruge.Već prvog dana testiranja postignuta je brzina od 202 kilometra na sat, čime je potvrđen kvalitet izgradnje brze pruge

“Srbija će imati 183 kilometra brzih pruga. Od Beograda do Subotice stizaće se brzim vozom za 80 minuta, do Bačke Topole za 64 minuta, a do Vrbasa za 53 minuta”, naveo je Vesić.

Vesić je naglasio da su srpske brze pruge spoj kineske tehnologije i evropskih standarda i da su sve naše brze pruge izgrađene u potpunosti po evropskim standardima, u skladu sa direktivama EU i srpskim zakonom o interoperabilnosti železničkog saobraćaja.

U toku testiranja, brzi vozovi će se kretati brzinom od 200 km/h deonicom Novi Sad – Vrbas Nova, a kontaktna mreža iznad brze pruge na navedenoj deonici će biti pod naponom od 25kV, pa je izuzetno opasno približiti joj se.

Početkom decembra ove godine počeće saobraćaj na brzoj pruzi do Subotice.

You May Also Like

More From Author