BAČKOTOPOLČANI SVE ČEŠĆE BIJU ŽENE I DECU

 Zabrinjava podatak da je u 2018. godini u opštini Bačka Topola zabeleženo 65 slučajeva porodičnog nasilja, što je za duplo više nego što je to bio slučaj 2017. godine. Izrečeno je 79 mera protiv nasilnika. 


KRISTINA Ja smatram da svaki muskarac koji misli da zena povremeno treba da dobije batine treba preventivno da ode iza resetaka i da svaki dan ,ceo dan radi neki fizicki ,drustveno koristan rad.Da se malo izduva,umori fizicki,pozeli da spava jer zene rade ceo zivot po ceo dan i na poslu i u kuci i oko dece dok muski,nazalost,lose visedecenijsko vaspitanje kod nas,sede uz maminu suknju do 30-40 a onda ocekuju od zene da radi sve kao da mu je mama.
Vaspitavajte drugacije decu i svet ce postati bolji,za jedno 50-100 godina,kada se iskoreni ovo nakaradno vaspitanje .
U bačkoj Topoli izrečeno, samo lani ,79 mera protiv nasilnika


Skoro petina, ili 18,8 odsto, muškaraca u Srbiji smatra da postoje situacije u kojima žena zaslužuje batine, dok se 11,9 odsto slaže da žena treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu, a čak 40,1 odsto sa tim da je najvažnija uloga žene – da brine o kući i kuva.

I dalje broj žrtava nasilja nad ženama i porodičnog nasilja jeizuzetno velik. O problemima smo imali prilike da čujemo ne samo od žena koje su bile žrtve nasilja i organizacija koje se bave njihovom zaštiitom žena, već i od samih predstavnika institucija koje postupaju u skladu sa navedenim zakonima i protokolima. Upravo oni su nam ukazali  na određene probleme u zaknodavnom okviru i međusobnoj neusklađenosti određenih propisa.

Posebno su potresna iskustva žena koje su smeštene u sigurnu kuću. Bili smo u prilici da se na žalost uverimo u kakvom se emotivnom stanju one nalaze imajući u vidu sudbinu koju su doživele od partnera sa kojim su živele, ali i zbog problema sa kojima su se susretale tražeći pomoć od institucija sistema, kao i zbog neizvesne budućnosti koja čeka njih i njihovu decu.
Kakvi su to muškarci koji podižu ruku na ženu ili devojku? Objašnjava psiholog Stefan Vašlevski koji radi u savetovalištu za muškarce koji su naslini prema ženama.


. Mnogi primenjuju nasilje kako bi po njihovom mišljenju „okončali“ sukob. Jedan od tipova muškaraca koji često sedi u savetovalištu je onaj koji je razočaran, frustriran i uplašen, a da toga nije svestan niti je u stanju da to izrazi rečima. Sve to ne mogu da povežu sa svojim osećajem muškosti. Onda dolazi pitanje: da li sam slabić ako govorim o svojoj bespomoćnosti? A već i to je problem nedostatka samopouzdanja.

Ali ima i drugih tipova koji su opsednuti time da potpuno kontrolišu odnos sa partnerkom. Često imaju negativnih iskustava u vezama. Oni su spremi da učinie sve kako bi održali vezu. Terapeutski tu se mora videti odakle potiče to ponašanje i koje mogućnosti postoje da bi se to nepoverenje u partnerku postepeno prevladalo.

I tu je i treći tip ljudi, ali sa njima nemamo mnogo posla. To su tipovi koji nisu sposobni da prihvate osnovne norme i vrednosti našeg društva.

You May Also Like

More From Author